КГТА семинар, 26. септембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 26. септембра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавачи: Марија Јелић, Ђорђе Баралић, Владимир Грујић и др.

Наслов предавања: МАТЕМАТИКА И ПУТОПИСИ

Апстракт: Како изгледају математички семинари на Берклију, Ханоју, Принстону ... ?! Које су теме актуелне, чиме се баве математичари на егзотичним местима? Наши пријатељи и колеге ће нас известити о својим путовањима, математичким занимљивостима и другим детаљима са њихових путовања.

Предавање је намењено свим радозналцима, међу њима и студентима који размишљају о каријери професионалног математичара.

детаљније

Семинар за механику, 27. септембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 27. септембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Кристина Тодоровић-Васовић, Катедра за физику и математику, Фармацеутски факултет

Наслов и апстракт предавања биће накнадно објављени.

детаљније

Заједнички састанак Одељења за математику и Семинара за рачунарство и примењену математику, 29. септембар 2017.

Заједнички састанак Одељења за математику и Семинара за рачунарство и примењену математику биће одржан у петак, 29. септембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Angelo Sifaleras, Department of Applied Informatics, School of Information Sciences, University of Macedonia, Greece

Наслов предавања: OPTIMIZATION MODELING WITH JULIA AND GUROBI

Апстракт: In this lecture we present recent advances in optimization software packages. In particular, we will cover the JuMP, which consists an open-source modeling language that allows users to express a wide range of optimization problems (linear, mixed-integer, quadratic, conic-quadratic, semidefinite, and nonlinear) in a high-level, algebraic syntax. JuMP takes advantage of advanced features of the Julia high-level, high-performance, dynamic programming language for numerical computing. We also show here, how to solve mixed-integer optimization problems using the state-of-the-art Gurobi Optimizer, which exploits modern architectures and multi-core processors.

Релатед референцес: * Дуннинг И., Хуцхетте Ј., анд Лубин М., “ЈуМП: А моделинг лангуаге фор матхематицал оптимизатион”, СИАМ Ревиеw, Вол. 59, Но. 2, пп. 295-320, 2017.
* Changhyun Kwon, Julia Programming for Operations Research: A Primer on Computing, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016.

детаљније

Отворен конкурс за размену студената са Универзитетом Универзитета Малардален, Шведска, у оквиру програма Еразмус+ КА1

Обавештавамо Вас да је, на основу потписаног међународног споразума између Универзитета у Београду и Универзитета Малардален из Вастераса (Шведска), отворен конкурс за размену студената у оквиру Ерасмус+ КА1 програма. Конкурсом је предвиђено 8 једносеместралних мобилности, за студенте основних, мастер и докторских студије, у току пролећног семестра текуће академске године 2017/2018.

Конкурс за студенте Универзитета у Београду који желе да оду на размену на Универзитет Малардален је отворен од 15. септембра 2017. у 18х до 23. октобра 2017. године у 14 часова. Скрећемо пажњу да је конкурс отворен за области 061 Information and Communication Technologies (ICTs) и 071 Engineering and engineering trades.

Услови конкурса, број мобилности и информације о неопходној документацији за пријаву могу се наћи на Мобион платформи.

Молимо студенте Математичког факултета који намеравају да конкуришу за размену да најпре прочитају информације и упутства на мобион платформи, као и на странама

http://www.matf.bg.ac.rs/m/107/razmena-studenata/

http://www.math.rs/cp/71/erasmus+/

За сва питања, недоумице и помоћ око пријаве, студенти могу да се јаве маилом кооординаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic@matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast@matf.bg.ac.rs).

детаљније

Сајам стипендија 2017.

Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената организоваће Сајам стипендија у згради Ректората 27. и 28. септембра 2017. године.

Поред државних институција, фондова и невладиних организација, на сајму учествују и компаније, амбасаде и установе које додељују стипендије студентима за студирање и усавршавање у земљи и иностранству.

Уколико нисте у прилици да присуствујете Сајму, обавештавамо Вас да смо обезбедили live-streaming програма предавања и презентација из свечане сале на порталу РЦУБ.

Детаљније информације о Сајму можете погледати на:
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sajam-stipendija-2017

детаљније

Одбрана докторске дисертације Виктора Радовића, 27.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Виктора Радовића „Развој алгоритма за испитивање припадности астероида фамилијама“, биће одржана у среду 27.09.2017. у 16 сати у сали 809.

детаљније

XV конференција Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика, 26.09.2017.

Програм XV НЦД скупа

Научни скуп Дигитализација културне баштине, старих записа из природних и друштвених наука и дигитална хуманистика одржаће се у уторак 26. септембра 2017. године на Математичком факултету Универзитета у Београду.

Учесници који желе да излажу на конференцији треба да пошаљу апстракт рада (на српском и/или енглеском) према приложеним упутствима најкасније до 10. септембра 2017. године, на адресу: ncd@matf.bg.ac.rs

Радови представљени на конференцији, који прођу поступак рецензије, биће штампани у часопису Преглед Националног центра за дигитализацију (http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/).

Организациони одбор

НЦД конференција

детаљније

Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост, изложба у Галерији САНУ, 27.09 - 12.11.2017.

Српска академија наука и уметности има част да Вас позове на свечано отварање изложбе „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај,угроженост”, аутора дописног цлана САНУ Миодрага Марковића и проф. др Драгана Војводића.

Отварање ће се одрзати у свечаној сали САНУ, Кнеза Михаила 35, други спрат, среда, 27. септембар, у 19 сати.

Изложба „Српско уметничко наслеђе на Косову и Метохији. Идентитет, значај, угроженост”, која ће у Галерији САНУ бити отворена од 27. септембра до 12. новембра, реализује се у сарадњи с Народним музејом у Београду и Музејом Српске православне цркве

О изложби

Слика 1
Слика 2
Слика 3
Слика 4
Слика 5

детаљније

Лекарски прегледи за студенте у Студентској поликлиници

- Лекарски прегледи студената који се усељавају у студентске домове - бруцошка расподела

- Обавештење студентима који нису обавили систематски преглед у заказаном термину

детаљније

Одбрана докторске дисертације Немање Мартиновића, 22.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Немање Мартиновића „Еволуција патуљастих галаксија у јатима галаксије мале масе“, биће одржана у петак 22.09.2017. у 17 сати у сали 706.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести