Геометрија, образовање и визуализација са применама, 29. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 29. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Срђан Вукмировић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ПРОЈЕКТНО ЕКВИВАЛЕНТНЕ МЕТРИКЕ НА ЛИЈЕВИМ ГРУПАМА

Апстракт: На предавању ће бити представљени резултати заједничког рада са Т. Шукиловић и Н. Бокан. Метрике на многострукости су пројективно еквивалентне ако имају исти скуп непараметризованих геодезијских линија. Класификација таквих метрика је у Римановом случају дао Леви-Цивита пре више од једног века. У псеудо-Римановом случају локална класификација је добијена тек последњих година, али су многи проблеми везани за пројективно еквивалентне метрике и даље актуелни. Специјална класа пројективно еквивалентних метрика су афино еквивалентне метрике, тј. метрике које имају исту Леви-Цивита повезаност.

На предавању ће бити доказана чињеница да су сваке две пројективно еквивалентне метрике на хомогеном простору (а специјално и лево-инваријантне метрике на Лијевој групи) обавезно и афино еквивалентне. Осим тога, биће приказан алгоритам за налажење свих пројективно еквивалентних лево-инваријантних метрика датој метрици, као и одговарајући примери.

детаљније

Програм Бг пракса 2018, пријава од 22.03. до 17.04.2018.

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Београду позива студенте завршних година да се пријаве за учешће у програму Универзитетска радна пракса – БГ ПРАКСА 2018.

БГ ПРАКСА омогућава студентима да по јединственом моделу обављају стручну праксу у јавним и јавним комуналним предузећима, организационим јединицама Градске управе, установама културе и градским општинама и стекну практична знања, вештине и релевантно радно искуство током студија и на тај начин унапреде своје академско образовање.

Програм БГ ПРАКСА 2018 реализоваће се као тромесечна пракса, а планирани почетак је 15. јун 2018.

Свим студентима – полазницима програма током трајања праксе биће обезбеђена накнада за топли оброк и превоз и менторска подршка из реда запослених у институцијама учесницама у програму. Ангажовање у програму носи и одређени број додатних /некумулативних/ ЕСПБ бодова које факултети Универзитета у Београду препознају као релевантну ваннаставну активност студената или као обавезну стручну праксу.

Конкурс ће бити отворен од 22. марта до 17. априла 2018. године и кандидати се могу пријавити искључиво електронским путем. Приликом пријављивања кандидатима ће од документације бити неопходна скенирана потврда о редовном студирању. Конкурс (са детаљима о локацијама и позицијама за праксу, описом посла и условима за сваку позицију) и Водич кроз конкурс доступни су на сајту Центра за развој каријере:
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs


Плакат

детаљније

Предавања академика Богољуба Станковића у оквиру циклуса предавања Мастерклас, 28.03.2018.

Галерија науке и технике има част да Вас позове на осмо предавање из циклуса предавања СУСРЕТИ СА СТВАРАОЦИМА - МАСТЕРКЛАС, на коме ће се представити наш истакнути математичар, академик БОГОЉУБ СТАНКОВИЋ, члан Одељења за математику, физику и гео-науке САНУ. Предавање ће се одржати у среду 28. марта, у 18 сати, у Галерији науке и технике САНУ (Ђуре Јакшића бр. 2).

Позивница

Плакат

детаљније

Приступно предавање у оквиру конкурса за избор једног доцента за ужу научну област: Математичка анализа, 04.04.2018.

Детаљније

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 27. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 27. марта 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: др Слободан Бабић, Дунав осигурање

Наслов предавања: МЕТОДОЛОГИЈА КРИТИЧНИХ ПОСЛОВНИХ РЕСУРСА (CBR) ЗА УСПОСТАВЉАЊЕ СИСТЕМА УПРАВЉАЊА КОНТИНУИТЕТОМ ПОСЛОВАЊА ОРГАНИЗАЦИЈЕ

Апстракт: У предавању је приказана методологија за увођење система за управљање континуитетом пословања, која је погодна за примену у великим предузећима у земљама у развоју, као и поступак његовог увођења. Развијена методологија базирана је на разумевању  критичних пословних процеса и ресурса потребних за обављање критичних пословних активности. CBR методологија је базирана на стандардима, стандарду ISO22301 и оригиналном проширењу стандардом ISO15944-4 по коме као догађај подразумевамо немогућност обављања пословног процеса услед недоступности одређеног критичног пословног ресурса који изводи пословни субјект. CBR методологија узима у обзир да је могуће изводити пословни процес без обзира на амбијенталне услове, уколико су сви пословни ресурси потребни за обављање посла доступни. Као импликација, на основу методологије CBR, могуће је издвојити и скупове ризика над критичним пословним ресурсима. Препознатим ризицима над критичним пословним ресурсима је могуће управљати у случају појава које угрожавају пословне процесе.

детаљније

КГТА семинар, 27. март 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 27. марта 2018, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Бранислав Првуловић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СВОЈСТВО ФИКСНЕ ТАЧКЕ ЗА ГРАСМАНОВЕ МНОГОСТРУКОСТИ (наставак)

Апстракт: На овом предавању ће бити разматрано питање које Грасманове многострукости (како реалне, тако и комплексне и кватернионске) имају својство фиксне тачке. Биће дат преглед до сада добијених резултата на ову тему. У већини случајева у којима је добијен потврдан одговор на ово питање, то је урађено (потпуним или делимичним) класификовањем ендоморфизама кохомолошке алгебре одговарајућег Грасманијана. Овај проблем класификације јесте и сам по себи интересантан и, по свему судећи, још увек отворен.

детаљније

Тимско такмичење у програмирању 'Бабл кап', пријава до 28.04.2018.

'Bubble Cup' је тимско такмичење у програмирању и решавању алгоритамских задатака, које је осмислио Развојни центар компаније Microsoft у Србији још 2008. године.

Циљ овог такмичења је популаризација програмирања међу младима, привлачење талентованих младих програмера из земље и региона, и промовисање тимског рада.

'Bubble Cup' такмичење организује се у неколико фаза.

Након регистрације на интернет порталу www.bubblecup.org (регистрација је могућа од 26.03. до 28.04. (23:59)) организују се квалификације у две онлајн рунде.

Током квалификација постојаће две дивизије:

а.. Premier League – дивизија отворена за универзитетске и средњошколске тимове који испуњавају неопходне услове.

б.. Rising Stars – дивизија отворена само за средње школе из Србије које испуњавају неопходне услове.

1.. Квалификације – две онлајн рунде

    1.. прва онлајн рунда од 1. до 25.04.2018.

    2.. друга онлајн рунда од 1. до 25.05.2018.

Током ове две рунде потребно је да такмичари реше одређени број задатака. Најбољи тимови средњошколаца и студената, према јасно дефинисаним критеријумима, постају финалисти овог такмичења.

2.. Финале у Београду.

Финале 'Bubble Cup' такмичења организује се сваке године у септембру у Београду.

За детаље у вези са правилима такмичења заинтересовани информације могу добити на интернет порталу www.bubblecup.org, на имејл адреси bubble@bubblecup.org или преко Facebook стране такмичења: www.facebook.com/BubbleCupCompetition.

детаљније

Приступно предавање у оквиру конкурса за избор једног доцента за ужу научну област: Диференцијалне једначине, 29.03.2018.

Детаљније

детаљније

Конкурс за размену студената у области ИТ у оквиру Еразмус+ програма: Универзитет Балеарских острва (Шпанија, Палма де Мајорка)

Подсећамо вас да је отворен конкурс за мобилност студента основних и докторских студија Универзитета у Београду на Универзитету Балеарских острва на Палми де Мајорка, Шпанија, у оквиру Еразмус+ КА1 програма.

Студентске мобилности су у периоду од 6 месеци (основне) и 12 месеци (докторске студије), за област 061 Information and Communication Technologies (ICTs).

Крај пријаве за стипендију је Април 15, 2018 14:00 часова.

Линкови на студијске програме Универзитета Балеарских острва, понуђене Универзитету у Београду, за сарадњу у оквиру Еразмус+ КА1 програма, су:

А) Основне студије:

-Computer Engineering: http://www.uib.eu/study/grau/informatica/GIN2-P/
-Industrial Engineering: http://www.uib.eu/study/grau/industrial/GEEI-P/
-Telematics Engineering: http://www.uib.eu/study/grau/telematica/GTTT-P/

Б) Докторске студије:

- Electronic Engineering: http://www.uib.eu/study/doctorat/TEEL/
- Information & Communications Technology: http://www.uib.eu/study/doctorat/TTIN/

Детаљи о позиву, неопходна документација и услови конкурса могу се наћи на платформи МОБИОН (http://mobion.bg.ac.rs).

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве маилом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

детаљније

Отворен Еразмус+ КА1 конкурс за размену студената са Универзитетом Middlesex, United Kingdom

Обавештавамо Вас да је, на основу Интеринституционалног споразума потписаног у оквиру Ерасмус+ КА 1 програма између Универзитета у Београду и Универзитета Middlesex University (United Kingdom), отворен конкурс за пријаву за програм мобилности Outgoing student na Middlesex University, (United Kingdom).

Датум почетка пријаве кандидата: 20.03.2018. у 10:00

Рок за пријаву кандидата истиче: 04.04.2018. у 12:00

Детаљи о позиву, неопходна документација и услови конкурса могу се наћи на платформи МОБИОН (http://mobion.bg.ac.rs).

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве mail-ом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs).

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести