Лекарски прегледи за студенте у Студентској поликлиници

- Лекарски прегледи студената који се усељавају у студентске домове - бруцошка расподела

- Обавештење студентима који нису обавили систематски преглед у заказаном термину

детаљније

Одбрана докторске дисертације Немање Мартиновића, 22.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Немање Мартиновића „Еволуција патуљастих галаксија у јатима галаксије мале масе“, биће одржана у петак 22.09.2017. у 17 сати у сали 706.

детаљније

Осма конференција подунавске регије (DAC), 21.09.2017.

У Свечаној сали Српске академије наука и уметности, у четвртак 21. септембра у 12 сати, свечано ће бити отворена Осма конференција академија подунавске регије (DAC).

Приликом отварања, између осталих, говориће: академик Владимир С. Костић, председник САНУ, проф. др Феликс Унгер, председник Европске академије наука и уметности, проф. др Виктор Недовић, помоћник министра за међународну сарадњу и европске интеграције и проф. др Мирослав Весковић, научни експерт за координацију подршке макрорегионалним стратегијама.

Окупљенима ће се видео-поруком обратити др Јоханес Хан, европски комесар за проширење и суседску политику.

Конференција академија подунавске регије (DAC) је пројекат Европске академије наука и уметности из Салцбурга, који окупља националне академије поменуте регије и фокусиран је на њен развој. Идеју је од почетка подржала Европска комисија, а досад је одржано седам конференција: у Бечу 2011, Братислави 2012, Будимпешти 2012, Букурешту 2013, Кишињеву 2014, Улму 2015. и Љубљани 2016. године.

Конференција ће се бавити темама:

Угрожени Дунав: Шта можемо да учинимо?

и Универзитети у транзицији.

„Дунав је угрожен на више начина. У првом реду се то односи на контаминацију која потиче од индустрије. У горњем сливу, где је економија развијенија а правила строжија, то је неупоредиво мање изражено у поређењу са стањем у доњем сливу. Дунав угрожавамо грађењем насипа за заштиту од поплава и посебно прављењем акумулација за хидроцентрале, јер тиме утичемо на природни ток Дунава што резултује променама обала и биосфере”, каже академик Дејан Поповић, члан Организационог одбора.

Ушће Дунава

„Други правац рада на конференцији биће покушај да се у дунавској регији на бољи начин организује и, на неки начин, унифицира образовање. Сви смо у процесу болоњских промена, али су разлике од горњег слива Дунава до Црног Мора и у образовању велике. Иако су неке од земаља у Европској унији, а неке нису, све оне се међусобно и у економском условима и у погледу образовања веома разликују.  Једна од тема биће и да ли ми у Србији образујемо кадар који након завршетка школовања може да нађе посао или га школујемо зато што имамо наставнике за то”, објаснио је академик Поповић.

Ушће Саве и Дунава

У раду конференције учествоваће академије наука Аустрије, Немачке, Чешке, Мађарске, Молдавије, Црне Горе, Пољске, Румуније, Словачке, Словеније, Украјине, Републике Српске, Бугарске и Македоније. Учешће ће узети и Европска федерација академија (ALLEA). Овај дводневни догађај реализује се у сарадњи Европске академије наука и уметности из Салцбурга и Српске академије наука и уметности.

Програм скупа

детаљније

Одбрана докторске дисертације Јоване Николић, 21.09.2017.

Одбрана докторске дисертације Јоване Николић „Алгебарска својства спектралних инваријанти у Флоровој хомологији“, биће одржана у четвртак 21.09.2017. у 12 сати у сали 830.

детаљније

Вероватносне логике, 21. септембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 21. септембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Зоран Видовић, Учитељски факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: ГЕОМЕТРИЈСКЕ ВЕРОВАТНОЋЕ И БЕРТРАНОВ ПАРАДОКС

апстракт

детаљније

Додатни септембарски уписни рок, основне академске студије, 19-25.09.

детаљније

КГТА семинар, 19. септембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 19. септембра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Leon Lampret, Faculty of computer and information science, Ljubljana, Slovenia

Наслов предавања: TORSION TABLE FOR THE LIE ALGEBRA niln

Апстракт: We study the Lie ring niln of all strictly upper-triangular n×n matrices with entries in Z. Its complete homology for n≤8 is computed. We prove that every pm-torsion appears in H*(niln;Z) for pm-2. For m=1, Dwyer proved that the bound is sharp, i.e. there is no p-torsion in H*(niln;Z) when prime p>n−2. In general, for m>1 the bound is not sharp, as we show that there is 8-torsion in H*(nil8;Z). As a sideproduct, we derive the known result, that the ranks of the free part of H*(niln;Z) are the Mahonian numbers (number of permutations of [n] with k inversions), using a different approach than in [KostantLAHGBWT}.

Напомена: Предавање на интересантан начин повезује (ко)хомологију, Лиове алгебре и енумеративну комбинаторику. Предавање је намењено ширем кругу слушалаца и сви основни појмови ће бити уведени на предавању.

детаљније

Семинар за механику, 20. септембар 2017

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 20. септембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: проф. др Вељко Вујичић

Наслов предавања: ТЕНЗОРСКО ИНТЕГРАЉЕЊЕ ВЕКТОРСКИХ РЕЛАЦИЈА

детаљније

QuBit - сајбер сигурност и дигитална форензика, Београд, 18. и 19.10.2017.

QuBit конференција већ пет година прати развој сајбер сигурности у централној Европи. На основу успеха у Прагу, одлучено је да се прошири и на регион југоисточне Европе. Заинтересовани ће на конференцији моћи да стекну увид у врхунске стратегије и решења дигиталне заштите, упознају стручњаке са великим практичним искуством и побољшају своје техничке вештине на практичном тренингу.

Детаљне информације о конференцији, програм и пријава на страници: https://belgrade.qubitconference.com

Позив Друштва за информатику Србије и упутство за остваривање попуста приликом регистрације

детаљније

Вероватносне логике, 14. септембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 14. септембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавачи: Александар Перовић и Небојша Икодиновић

Наслов предавања: ИНФИНИТАРНЕ ВЕРОВАТНОСНЕ ЛОГИКЕ

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести