КГТА семинар, 31. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 31. октобра 2017, у сали 844 Математичког факултета са почетком у 14 часова.

Предавач: Раде Живаљевић
Наслов предавања: ПРИНЦИП ЛОКАЛИЗАЦИЈЕ У АЛГЕБРИ, ГЕОМЕТРИЈИ И ТОПОЛОГИЈИ

Апстракт:  Локализују се прстенови, Абелове групе и модули, алгебарски варијетети, тополошки простори, па и целе категорије. У својој основи локализација је процес који опонаша конструкцију разломака, нпр. конструкцију прстена рационалних бројева из прстена целих бројева. Почећемо са разломцима а завршићемо са Бореловом конструкцијом у еквиваријатној кохомологији са применама.

детаљније

Семинар за рачунарство и примењену математику, 31. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 31. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милош Даниловић, Факултет организационих наука

Наслов предавања: УНАПРЕЂЕЊЕ КОНСТРУКТИВНИХ ХЕУРИСТИКА ЗА ПРОБЛЕМЕ КОМБИНАТОРНЕ ОПТИМИЗАЦИЈЕ У ОПЕРАЦИОНОМ МЕНАЏМЕНТУ

Апстракт:
Операциони менаџер користи скуп поступака чији је циљ да се послови ураде брже, јефтиније и квалитетније. Научници из области операционог менаџмента имају задатак да ови поступци буду изводљиви и практични. Скоро увек, менаџери покушавају да нешто оптимизују – или је то минимизација трошкова и потрошње енергије, или пак, максимизација профита, резултата, перформанси и ефикасности. Међутим, није увек могуће пронаћи оптимална решења. У пракси, менаџер мора да се задовољи суб-оптималним решењима, или чак, само са решењима која су допустива, задовољавајућа, робустна, и остварива у разумном времену. Оваква решења се добијају применама хеуристика, које могу бити конструктивне, хеуристике побољшања или хибридне. Предавање се односи на истраживање могућности за унапређење конструктивних хеуристика за NP-сложене проблеме комбинаторне оптимизације у операционом менаџменту. Представљен је нови генерализовани конструктивни алгоритам који омогућава да се разноврсне хеуристике формирају избором његових аргумената. Такође је уведено опште окружење за генерисање пермутација, које формира везу између енумерације пермутација и корака у конструктивним хеуристикама уметања. Предложен је скуп аргумената генерализованог алгоритма који омогућује паралелно праћење више парцијалних решења за време извршавања алгоритма. Могућности и предности генерализованог алгоритма су представљене кроз његову примену на проблем формирања ћелија у производним системима, проблем распореда производних ћелија и проблем редоследа послова у линији. Нови приступ даје решења која надмашују најбоље познате резултате из литературе.

детаљније

Одељење за математику, 27. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у петак, 27. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Jordan Stoyanov, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, Bulgaria; Newcastle University, United Kingdom

Наслов предавања: MOMENT DETERMINACY OF PROBABILITY DISTRIBUTIONS

Апстракт:
We deal with distributions (or measures), one-dimensional or multi-dimensional, with finite all moments. It is well-known that any such a distribution is either uniquely determined by its moment (M-determinate) or it is non-unique (M-indeterminate). This is the classical moment problem originated in works by Chebyshev, Markov and Stieltjes. Well-known are general conditions which are "iff", but they cannot be checked. Thus our discussion will be on easier and checkable conditions for either uniqueness or non-uniqueness applied to probability distributions. The emphasis will be on some recent developments such as:

1. Krein's condition. Converse Krein's condition and Lin's condition.
2. Stieltjes classes for M-indeterminate distributions. Index of dissimilarity.
3. Hardy's condition. Multidimensional moment problem.
4. Rate of growth of the moments for (in)determinacy.

There will be results, some of them very new, hints for their proof, examples and counterexamples, and also open questions.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 26. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара, биће одржан у четвртак, 26. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Мирјана Ђорић, Математички факултет

Наслов предавања: ПОДМНОГОСТРУКОСТИ РЕАЛНЕ КОДИМЕНЗИЈЕ ДВА У КОМПЛЕКСНОМ ПРОЈЕКТИВНОМ ПРОСТОРУ

Апстракт:
Биће приказане неке особине хиперповрши производа две непарно-димензионе сфере, које омогућавају изучавање особина подмногострукости реалне кодимензије два у комплексном пројективном простору. Наиме, истакнута хиперповрш комплексног пројективног простора је $M_{p,q}^C$, која се дефинише као пројекција $\pi(S^{2p+1}\times S^{2q+1})$ производа две непарно-димензионе сфере $S^{2p+1}\times S^{2q+1}$ у јединичној сфери $S^{n+3}(1)$, при чему је $n=2p+2q$ и $\pi$ је Хопф-ово пресликавање $\pi: S^{n+3}\rightarrow {P}^\frac{n+2}{2}({\bf C})$. Биће изучаване и неке хиперповрши простора $M_{p,q}^C$.

детаљније

Вероватносне логике, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: проф. Миодраг Рашковић

Наслов предавања: О ЈЕДНОМ УСПЕЛОМ СУСРЕТУ ДВА РАЗЛИЧИТА ТИПА БЕСКОНАЧНОСТИ

детаљније

Математички факултет на 62. Међународном сајму књига

Математички факултет ће се самостално представити на предстојећем Сајму образовања и наставних средстава на 62. Међународном сајму књига, у хали 2, ниво Б.

Сајам траје од среде 25. до недеље 29. октобра, а радно време је од 10 до 20 сати.

Посетиоци ће бити у прилици да купе издања Математичког факултета, као и да разговарају са нашим представницима о студијским програмима, модулима, пријемном испиту, али и о осталим занимљивим темама.

Списак наших наслова са ценовником можете погледати овде.

На Сајму образовања одржава се и пратећи   програм.

Позивамо вас да у делу пратећег програма, који је посвећен математици, присуствујете радионици To  count or not to count и да чујете нешто више о Факултету, и то у четвртак 26. октобра у 13 сати у хали 2б.

Добродошли на наш штанд на Београдском сајму у хали 2. Све посетиоце очекују љубазне колеге и студенти Математичког факултета.

"Више не учим за испитивача и његове ћефове, већ за свој позив и живот" Милутин Миланковић ("Циклуси и запис", Opus solis, стр. 61)

Видимо се на Сајму!

детаљније

Одељење за математику, 26. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 26. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавач: Waclaw Marzantowicz, Faculty of Mathematics and Computer Science, Adam Mickiewicz University, Poznan

Наслов предавања: BOURGIN-YANG THEOREM AS A FINE VERSION OF THE BORSUK-ULAM THEOREM

Апстракт:  Предавање покрива историју примена еквиваријатних тополошких метода од класичне Борсук-Уламове теореме до примена у комбинаторици, нелинеарној анализи и геометрији.

детаљније

Математички методи механике, 25. октобар 2017.

Детаљније:

Током зимског семестра 2017. године, семинар Математички методи механике организује специјални курс - Алгебарске криве и примене у класичној механици.

Уводно предавање ће одржати Борислав Гајић 25. октобра 2017. Курс је намењен широком кругу слушалаца, укључујући студенте докторских, мастер и основних студија.

Састанци семинара одржавају се средом у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова. Више детаља о семинару може се наћи на http://www.mi.sanu.ac.rs/mmm/.


детаљније

Семинар за механику, 25. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 25. октобра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Михаило Чубривић, Институт за физику, Београд

Наслов предавања: ДИНАМИКА ЛЕКСОВИХ ПАРОВА, СУПЕРСИМЕТРИЈА И СОЛИТОНИ У НЕЛИНЕАРНИМ ШРЕДИНГЕРОВИМ ЈЕДНАЧИНАМА

Апстракт: Формулација нелинеарних парцијалних диференцијалних једначина на језику Лексових парова отвара пут ка тражењу солитонских решења и даје везу са интегралима кретања једначине. На предавању ћемо у уводном делу подсетити на неке класичне резултате из ове области, а затим ћемо показати како се ефективни Лексов Хамилтонијан узастопним канонским трансформацијама своди на стандардизовани облик на који се може применити метод инверзног расејања (и у случајевима где првобитни Лексов пар не даје одговор). Имитирајући метод убрзане конвергенције Колмогорова налази се критеријум за преживљавање солитона у присуству пертурбација (додатних чланова у једначини кретања). Солитонска решења одговарају Лексовим Хамилтонијанима са суперсиметричним спектром (и још неким ограничењима). Размотрићемо детаљно конкренте физичке системе где се овај формализам може применити, пре свега просторне солитоне у фоторефрактивној оптици.

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 24. октобар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 24. октобра 2017, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: Lucio Crivellari, INAF - Osservatorio Astronomico di Trieste and Instituto de Astrofisica de Canarias

Наслов предавања: ALTERNATIVE REPRESENTATIONS OF THE RADIANT ENERGY TRANSPORT

Апстракт: In alternative to the representation of the electromagnetic field through the Maxwell's equation and its propagation in terms of the corresponding wave equations, in this seminar we will consider a description based on the corpuscular theory of light. Such an approach leads to a picture analogous to that employed in fluid dynamics: the radiation field is assumed to consist of rays (photon beams) characterized by their energy and direction of propagation. The energy carried on by a ray is the fundamental observable of the transport process. Its quantitative representation by means of a suitable macroscopic quantity, namely the specific intensity of the radiation field, makes it possible to go beyond the ray picture and paves the way to a much more convenient mathematical formulation of radiative transfer (RT), widely used by astrophysicists.

The propagation of the radiation field through a material medium, for which we will adopt a semi-classical model based on the hypotheses of Planck, Bohr and Einstein, will be formulated as a kinetic (Boltzmann) equation that allows for the space-time evolution of the specific intensity of the radiation field. All the physical information, described at microscopic level by proper photon distribution functions, will be merged into a few macroscopic coefficients that characterized any specific RT equation.

Eventually, we will compare the description of the localization, energy balance and transport of radiant energy, as formulated in the Maxwell's theory, with the macroscopic representation in terms of the specific intensity of the radiation field.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести