Вероватносне логике, 18. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 18. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: Александар Перовић

Наслов предавања: О ЈЕДНОЈ ВАРИЈАНТИ СРПСКО-РУСКОГ ПРАВИЛА

Апстракт: На предавању ће бити речи о применама српско-руског правила на аксиоматизацију пребројивих структура првог реда, тј. о предикатској логици чији су једини модели највише пребројиве структуре првог реда.

детаљније

Промотивне активности Математичког факултета у 2018. години

детаљније

Најава нових конкурса за размену студената, наставног и ненаставног особља у оквиру програма Еразмус+ КА1

Обавештавамо Вас да ће 1. фебруара бити отворени нови Еразмус+ КА1 конкурси за размену студената, наставног и ненаставног особља са више универзитета из Немачке, Аустрије, Словеније и Хрватске.

Конкурси се односе се на боравак на неком од универзитета-партнера
почевши од:

- октобра 2018. до 28. фебруара 2019. за студенте
- од јуна 2018. до 31. јануара 2019. за професоре и ненаставно особље.

По отварању конкурса, неопходна документација и услови конкурса биће доступни на платформи МОБИОН http://mobion.bg.ac.rs, у делу Отворени позиви.

Детаљније информације и упутства колега из Ректората у вези са најавом ових конкурса може се преузети ОВДЕ.

Студенти који намеравају да конкуришу за размену требало би да се јаве mail-ом координаторима за међународну сарадњу Математичког факултета, Драгани Илић (dilic[at]matf.bg.ac.rs) и Зорици Станимировић (zoricast[at]matf.bg.ac.rs). Колеге из редова наставног и ненаставног особља, које су заинтересоване за неки од конкурса, могу се такође обратити координаторима за помоћ и питања у вези са пријавом.

детаљније

Представљање извештаја о урађеним докторским дисертацијама, 12.01.2018.

Представљање извештаја о урађеним докторским дисертацијама кандидата Марије Микић „Асимптотска својства решења једначина Емден-Фаулера и њихових уопштења“ и Иване Милић Житник „Нумеричка анализа динамике резонантних астероида под дејством ефекта Јарковског“ биће одржано у петак 12.01.2018. године у сали 706 са почетком у 12 сати.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 11. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 11. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Ђорђе Баралић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: МАТЕМАТИЧКИ ПУТОПИС О ВИЈЕТНАМУ

Апстракт: На предавању ће бити приказани утисци предавача о Вијетнаму, који је упознао током свог тромесечног студијског боравка на Вијетнамском институту за напредне студије у математици у Ханоју 2017. године. Треба имати у виду да Вијетнам пролази кроз период динамичног и убрзаног развоја, и да резултати које ученици ове државе постижу на олимпијадама знања и међународним тестирањима скрећу пажњу на њен образовни систем. Током своје историје ми нисмо имали пуно значајнијих контаката са овом фасцинирајућом и далеком земљом, па ће циљ саопштења бити да слушаоцима приближи Вијетнам, његове људе и природу и културу, као и да прикаже најинтересантније детаље о њиховом образовно-научном систему са акцентом на математику.

детаљније

Вероватносне логике, 11. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 11. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15 часова.

Предавач: др Миодраг Рашковић

Наслов предавања: ОД ПИТАГОРЕ ДО КАНТОРА. ОД ПРИРОДНОГ ДО РЕАЛНОГ БРОЈА.

детаљније

Математички методи механике, 10. јануар 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 10. јануара 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14 часова.

Предавачи: Борислав Гајић, Математички институт САНУ

Наслов предавања: ПРИМЕНЕ РИМАН-РОХОВЕ ТЕОРЕМЕ И ХИПЕРЕЛИПТИЧКЕ КРИВЕ

Апстракт: У питању је предавање у оквиру специјалног курса "Алгебарске криве и примене у класичној механици".

детаљније

Јавни позив за учешће у средствима Министарства просвете, науке и технолошког развоја за 2018. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је 29. децембра 2017. објавило Јавни позив за учешће у средствима Министарства за 2018. годину за 18 програмских активности.

Услови позива, списак материјала за подношење пријаве, као и рокови за подношење пријаве за сваку од 18 програмских активности које Министарство финансира налазе се на страни:

http://www.mpn.gov.rs/javni-poziv-za-ucesce-u-sredstvima-ministarstva-prosvete-nauke-i-tehnoloskog-razvoja-u-2018-godini/

Рок за подношење пријава за програмску активност број 16 - суфинансирање научних скупова у Србији је 30 дана од објављивања позива (закључно са 29. јануаром 2018).

Скрећемо пажњу сарадницима у настави и асистентима да се међу програмским активностима за које је Јавни позив отворен налазе и следеће:

2. суфинансирање учешћа студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства на научним скуповима у земљи и у иностранству;

3. суфинансирање студијских боравака у иностранству студената који су уписали мастер академске студије, односно докторске академске студије и Стипендиста Министарства;

4. суфинансирање завршне обраде докторских дисертација истраживача и Стипендиста Министарства ангажованих на пројекту Министарства;

6. суфинансирање учешћа младих истраживача на олимпијадама знања.

Неопходно је добро проучити услове конкурса, потребну документацију и испоштовати рокове који су наведени за сваку програмску активност. Непотпуне и неблаговремене пријаве неће бити разматране.

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 28. децембар 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 28. децембра 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17 часова.

Предавач: Андријана Декић, Математички институт

Наслов предавања: FROM CERTAIN LAGRANGIAN MINIMAL SUBMANIFOLDS OF THE 3- DIMENSIONAL COMPLEX PROJECTIVE SPACE TO MINIMAL SURFACE IN THE 5-SPHERE (приказ рада)

Апстракт: На предавању ће бити представљен рад "From certain Lagrangian minimal submanifolds of the 3- dimensional complex projective space to minimal surfacesin the 5-sphere" (J. Bolton, C. Scharlach, L. Vrancken and L.M. Woodward), који је саставни део испита из предмета "Комплексне многострукости" код професорке Мирјане Ђорић.

детаљније

14. Српски математички конгрес, 16-19. мај 2018, Крагујевац

Математички факултет је један од суорганизатора 14. Српског математичког конгреса (14. СМАК), који ће се одржати 16-19. маја 2018. у Крагујевцу. Главни организатор Конгреса је Универзитет у Крагујевцу.

14. СМАК представља један од најважнијих научних догађаја 2018. године у Републици Србији. Скуп је међународног карактера и отворен је за све области математике и рачунарских наука. Званични језици су енглески и српски.

Више детаља о научном скупу, списак области и упутства за припрему радова могу се наћи на страни

https://imi.pmf.kg.ac.rs/kongres/index-sr.php

Рок за слање апстракта је 15. април 2018. Одабрани радови презентовани на Конгресу биће објављени у следећим часописима: Kragujevac Journal of Mathematics, Journal of Subject Didactics, Настава Математике и Facta Universitatis.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести