Самира Алсхафах, извештај комисије о оцени докторске дисертације и докторска дисертација

Детаљније

детаљније

13. Балканска конференција о операционим истраживањима -BALCOR, Београд, 25-29. мај 2018.

13. Балканска конференција о операционим истраживањима "OR in Balkans - Recent Advances" (balcor2018.fon.bg.ac.rs) биће одржана у Београду, од 25-29. маја 2018.

BALCOR је међународна конференција која се одржава сваке друге године и традиционално окупља истраживаче у области операционих истраживања. Циљ BALCOR-а је презентација најновијих теоријских и практичних резултата у овој области и промоција међународне сарадње, посебно међу земљама Балкана.

Отварање конференције је 25. маја 2018. у Ректорату Универзитета у Београду, Студентски трг 1, са почетком у 15 часова. Програм конференције може се наћи на страни http://balcor2018.fon.bg.ac.rs/download/BALCOR-2018-programme.pdf

детаљније

Геометрија, образовање и визуализација са применама, 24. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у четвртак, 24. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 17:15 часова.

Предавач: Theodore Popelensky, MGU, Москва

Наслов предавања: ALGEBRAIC K-THEORY OF GENERALIZED TRIANGULAR MATRIX RINGS

Апстракт

детаљније

Пратећи програм изложбе „Михаило Петровић Алас: родоначелник српске математичке школе”, 22.05.2018.

Пратећи програм изложбе  "Михаило Петровић Алас: родоначелник српске математичке школе", за среду 6. јун:

МАТЕМАТИЧКА ФЕНОМЕНОЛОГИЈА МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА
Проф. Слободан  Вујошевић

Галерија САНУ, 16 сати


Пратећи програм изложбе  "Михаило Петровић Алас: родоначелник српске математичке школе", за уторак 22. мај:

- Округли сто
НАУЧНИ ДОПРИНОС МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА АЛАСА

Учествују: Академик Стеван Пилиповић, проф. Владимир Драговић и академик Градимир В. Миловановић

Галерија САНУ, 12:15

- Предавање
ХИДРОИНТЕГРАТОР МИХАИЛА ПЕТРОВИЋА

Проф. Радомир Станковић

Математички институт САНУ, 14:15


Пратећи програм за среду 23. мај:

- ДОДЕЛА НАГРАДА МАТЕМАТИЧКОГ ИНСТИТУТА САНУ

Галерија САНУ, 16 сати

детаљније

ИТ@МатФ2018

Позивамо вас у суботу 26.5. на догађај ИТ@МатФ на коме ће 21 водећа ИТ компанија - пријатељи Катедре за рачунарство и информатику студентима МатФ-а укратко представити свој рад. Дођите и сазнајте више о праксама које нуде ове компаније, о радионицама и летњим школама које овог лета организују, као и то које су тренутно отворене позиције за запошљење. Након кратког представљања компанија у амфитеатру имаћете прилику да лично разговарате са представницима компанија и сазнате више о темама које вас интересују.

Време: субота 26.05.2018. од 17  до 19:30 часова

Место: ВХА и хол зграде ПМФ на Студентском тргу

Извештаји са претходних скупова вам могу дочарати атмосферу:
http://www.racunarstvo.matf.bg.ac.rs/?content=saradnja_sa_it_kompanijama

У организацији овог догађаја учествује и организација студената Математичког факултета ОМИКРОН:
http://omikron.org.rs/

Видимо се на ИТ@МатФ!

детаљније

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији кандидата Милице Макрагић, 25.05.2018. године.

Детаљније

детаљније

Представљање извештаја о урађеној докторској дисертацији кандидата Александра Ђенића, 25.05.2018. године.

Детаљније

детаљније

Одељење за математику, 25. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у петак, 25. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 14:15 часова.

Предавач: Милена Вујошевић Јаничић, Математички факултет, Универзитет у Београду

Наслов предавања: СТАТИЧКА ВЕРИФИКАЦИЈА СОФТВЕРА

Апстракт: Верификација софтвера, т.ј. испитивање исправности софтвера, један је од важних проблема савременог рачунарства. Наиме, неисправан софтвер кошта светску економију милијарде долара годишње, а неке софтверске грешке могу имати фаталне последице по животе људи или по животну средину. Грешке у софтверу обично су последице људских грешака, и једини начин да се оне елиминишу је употреба формалних математичких метода и приступа као што су симболичко извршавање, апстрактна интерпретација и проверавање модела. У оквиру предавања биће дат кратак преглед области верификације софтвера са акцентом на њене теоријске основе и теоријска ограничења, биће речи о актуелним изазовима и практичним могућностима примене. Такође, биће дат и кратак осврт на један алат предавача.

детаљније

Семинар из астрономије и астрофизике, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018, у сали 809 Математичког факултета са почетком у 18 часова.

Предавач: проф. др Анђелка Ковачевић, Математички факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: КАКО ПРОНАЋИ ПЕРИОДИЧНОСТ У ОПТИЧКИМ ПОСМАТРАЊИМА АКТИВНИХ ГАЛАКТИЧКИХ ЈЕЗГАРА?

Апстракт: Многи објекти у васиони, а пре свега извори са компактном акрецијом, показују изражену и случајну променљивост сјаја. Случајна природа главног извора променљивости скрива и отежава тражење могућих слабих периодичних сигнала. Активна галактичка језгра су најмоћнији извори овог типа, чија периодичност може да укаже на постојање двојних система црних рупа који би се могли корисити за детекцију гравитационих таласа. На предавању ће бити представљен нови метод, развијен у циљу проналажења периодичности у оптичким посматрањима АГЈ, као и неке од најзанимљивијих добијених резултата, али и најновије изазове у овој области.

детаљније

Семинар за механику, 22. мај 2018.

Наредни састанак Семинара биће одржан у уторак, 22. маја 2018. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 15:15 часова.

Предавач: Владимир Драговић, Математички институт САНУ, Београд

Наслов предавања: МИХИАЛО ПЕТРОВИЋ, ДИФЕРЕНЦИЈАЛНЕ ЈЕДНАЧИНЕ И АЛГЕБАРСКА ГЕОМЕТРИЈА

Апстракт: Тешко је наћи још један пример човека и града у коме би се налазиле основна школа, гимназија и кафана назване по том човеку. У Граду је један прави доктор постао аласки мајстор. Колико знамо о Човеку и његовим достигнућима?

Говорићемо о сплету резултата Михаила Петровића у којима се сустичу алгебарска геометрија и аналитичка теорија диференцијалних једначина. Ти резултати су добијени у распону од скоро пола века, од прве половине 1890тих до пред крај 1930тих, под јаким утицајем Петровићевог учитеља, Емила Пикара. Неки су забележени у познатим уџбеницима и монографијама објављеним у Француској и Русији. Михаило Петровић је преминуо 1943. у Београду. У том истом граду, након пола века почео је да ради семинар Математички методи механике, који се, у великој мери, бави односом алгебарске геометрије и диференцијалних једначина. Двадесет пет година касније одшкрињујемо ризницу Петровићевих резултата, бришемо прашину са старих рукописа и полако спознајемо дело великог мајстора. Не можемо да се не запитамо како се идеје и научни резултати шире и путују кроз простор и време.

детаљнијеВести и дешавања


Активности на семинарима

све вести