Научни скуп -Дело Иве Андрића-, 13. и 14.12.2017.

Научни скуп „Дело Иве Андрића“ одржаће се 13. и 14. децембра.

О научном скупу

Иво Андрић је био члан Српске академије наука и уметности (САНУ) од 1926. до последњег дана живота 1975. Примљен је када је имао 34 године, а предложили су га Слободан Јовановић и Богдан Поповић. Своју приступну беседу је насловио „О Вуку као писцу“. У Академији је приређена посебна свечаност у Андрићеву част када је добио Нобелову награду за књижевност.

Почетком ове године САНУ је именовала Почасни одбор за прославу 125 година од рођења Иве Андрића. Председник Одбора је академик Владимир С. Костић, председник САНУ. Чланови Почасног одбора су академици Миро Вуксановић, Владета Јеротић, Душан Ковачевић, Љубомир Максимовић, Нада Милошевић Ђорђевић, Драгослав Михаиловић, Предраг Пипер и Љубомир Симовић, универзитетски професори Живојин Станојчић и Иво Тартаља.

Истовремено, САНУ је основала Одбор за научни скуп о Андрићевом делу. Председник Одбора је академик Миро Вуксановић. Чланови Одбора су дописни члан САНУ Злата Бојовић и професори Филолошког факултета у Београду Јован Делић, Радивоје Микић и Снежана Самарџија.

Основна намера дводневног научног скупа је да нова тумачења Андрићевог дела још једном истакну непролазне вредности тог дела, а истовремено да потврде Андрићеву трајност у српској књижевности и култури.

Научни скуп има 39 учесника из Србије, Републике Српске и Црне Горе. Њихови радови ће бити објављени у Зборнику. У Српској академији наука и уметности, 13. октобра ове године, на великој Свечаној академији о Андрићу су говорили академици Владимир С. Костић, Матија Бећковић, Милосав Тешић, Душан Ковачевић, Миро Вуксановић и дописни члан Горан Петровић, а Андрићеве текстове о некадашњим српским академицима казивали су драмски уметници.

Отварање научног скупа о Андрићу биће уприличено у среду, 13. децембра, у 11 сати, у Свечаној сали САНУ.

На свечаном отварању ће своје беседе казивати академик Владимир С. Костић, председник САНУ, и академик Миро Вуксановић, председник Одбора за Научни скуп „Дело Иве Андрића“. Драмски уметник Тихомир Станић говориће одломак романа „На Дрини ћуприја“.

Позивница


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести