Odbrana doktorske disertacije Milana Stojanovića, 28.09.2017.

Odbrana doktorske disertacije Milana Stojanovića „Ispitivanje elemenata galaktocentričnih orbita zvezda tankog diska iz Sunčeve okoline varijacijom oblika potencijala Galaksije“, biće održana u četvrtak 28.09.2017. u 18 sati u sali 809 na petom spratu.

detaljnije

Promotivne aktivnosti Matematičkog fakulteta u 2017. godini

detaljnije

KGTA seminar, 26. septembar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 26. septembra 2017, u sali 844 Matematičkog fakulteta sa početkom u 14 časova.

Predavači: Marija Jelić, Đorđe Baralić, Vladimir Grujić i dr.

Naslov predavanja: MATEMATIKA I PUTOPISI

Apstrakt: Kako izgledaju matematički seminari na Berkliju, Hanoju, Prinstonu ... ?! Koje su teme aktuelne, čime se bave matematičari na egzotičnim mestima? Naši prijatelji i kolege će nas izvestiti o svojim putovanjima, matematičkim zanimljivostima i drugim detaljima sa njihovih putovanja.

Predavanje je namenjeno svim radoznalcima, među njima i studentima koji razmišljaju o karijeri profesionalnog matematičara.

detaljnije

Seminar za mehaniku, 27. septembar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 27. septembra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 18 časova.

Predavač: Kristina Todorović-Vasović, Katedra za fiziku i matematiku, Farmaceutski fakultet

Naslov i apstrakt predavanja biće naknadno objavljeni.

detaljnije

Zajednički sastanak Odeljenja za matematiku i Seminara za računarstvo i primenjenu matematiku, 29. septembar 2017.

Zajednički sastanak Odeljenja za matematiku i Seminara za računarstvo i primenjenu matematiku biće održan u petak, 29. septembra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Angelo Sifaleras, Department of Applied Informatics, School of Information Sciences, University of Macedonia, Greece

Naslov predavanja: OPTIMIZATION MODELING WITH JULIA AND GUROBI

Apstrakt: In this lecture we present recent advances in optimization software packages. In particular, we will cover the JuMP, which consists an open-source modeling language that allows users to express a wide range of optimization problems (linear, mixed-integer, quadratic, conic-quadratic, semidefinite, and nonlinear) in a high-level, algebraic syntax. JuMP takes advantage of advanced features of the Julia high-level, high-performance, dynamic programming language for numerical computing. We also show here, how to solve mixed-integer optimization problems using the state-of-the-art Gurobi Optimizer, which exploits modern architectures and multi-core processors.

Related references: * Dunning I., Huchette J., and Lubin M., “JuMP: A modeling language for mathematical optimization”, SIAM Review, Vol. 59, No. 2, pp. 295-320, 2017.
* Changhyun Kwon, Julia Programming for Operations Research: A Primer on Computing, CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016.

detaljnije

Otvoren konkurs za razmenu studenata sa Univerzitetom Univerziteta Malardalen, Švedska, u okviru programa Erazmus+ KA1

Obaveštavamo Vas da je, na osnovu potpisanog međunarodnog sporazuma između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Malardalen iz Vasterasa (Švedska), otvoren konkurs za razmenu studenata u okviru Erasmus+ KA1 programa. Konkursom je predviđeno 8 jednosemestralnih mobilnosti, za studente osnovnih, master i doktorskih studije, u toku prolećnog semestra tekuće akademske godine 2017/2018.

Konkurs za studente Univerziteta u Beogradu koji žele da odu na razmenu na Univerzitet Malardalen je otvoren od 15. septembra 2017. u 18h do 23. oktobra 2017. godine u 14 časova. Skrećemo pažnju da je konkurs otvoren za oblasti 061 Information and Communication Technologies (ICTs) i 071 Engineering and engineering trades.

Uslovi konkursa, broj mobilnosti i informacije o neophodnoj dokumentaciji za prijavu mogu se naći na Mobion platformi.

Molimo studente Matematičkog fakulteta koji nameravaju da konkurišu za razmenu da najpre pročitaju informacije i uputstva na mobion platformi, kao i na stranama

http://www.matf.bg.ac.rs/m/107/razmena-studenata/

http://www.math.rs/lat/cp/71/erasmus+/

Za sva pitanja, nedoumice i pomoć oko prijave, studenti mogu da se jave mailom kooordinatorima za međunarodnu saradnju Matematičkog fakulteta, Dragani Ilić (dilic@matf.bg.ac.rs) i Zorici Stanimirović (zoricast@matf.bg.ac.rs).

detaljnije

Sajam stipendija 2017.

Univerzitetski Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata organizovaće Sajam stipendija u zgradi Rektorata 27. i 28. septembra 2017. godine.

Pored državnih institucija, fondova i nevladinih organizacija, na sajmu učestvuju i kompanije, ambasade i ustanove koje dodeljuju stipendije studentima za studiranje i usavršavanje u zemlji i inostranstvu.

Ukoliko niste u prilici da prisustvujete Sajmu, obaveštavamo Vas da smo obezbedili live-streaming programa predavanja i prezentacija iz svečane sale na portalu RCUB.

Detaljnije informacije o Sajmu možete pogledati na:
http://www.razvojkarijere.bg.ac.rs/sajam-stipendija-2017

detaljnije

Odbrana doktorske disertacije Viktora Radovića, 27.09.2017.

Odbrana doktorske disertacije Viktora Radovića „Razvoj algoritma za ispitivanje pripadnosti asteroida familijama“, biće održana u sredu 27.09.2017. u 16 sati u sali 809.

detaljnije

XV konferencija Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika, 26.09.2017.

Program XV NCD skupa

Naučni skup Digitalizacija kulturne baštine, starih zapisa iz prirodnih i društvenih nauka i digitalna humanistika održaće se u utorak 26. septembra 2017. godine na Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učesnici koji žele da izlažu na konferenciji treba da pošalju apstrakt rada (na srpskom i/ili engleskom) prema priloženim uputstvima najkasnije do 10. septembra 2017. godine, na adresu: ncd@matf.bg.ac.rs

Radovi predstavljeni na konferenciji, koji prođu postupak recenzije, biće štampani u časopisu Pregled Nacionalnog centra za digitalizaciju (http://www.ncd.matf.bg.ac.rs/).

Organizacioni odbor

NCD konferencija

detaljnije

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost, izložba u Galeriji SANU, 27.09 - 12.11.2017.

Srpska akademija nauka i umetnosti ima čast da Vas pozove na svečano otvaranje izložbe „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj,ugroženost”, autora dopisnog clana SANU Miodraga Markovića i prof. dr Dragana Vojvodića.

Otvaranje će se odrzati u svečanoj sali SANU, Kneza Mihaila 35, drugi sprat, sreda, 27. septembar, u 19 sati.

Izložba „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost”, koja će u Galeriji SANU biti otvorena od 27. septembra do 12. novembra, realizuje se u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu i Muzejom Srpske pravoslavne crkve

O izložbi

Slika 1
Slika 2
Slika 3
Slika 4
Slika 5

detaljnije