Studentski seminar, 8. mart 2024.

Naredni sastanak Seminara biće održanu petak, 8. marta 2024. godine sa početkom u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 12 časova.
 
Predavači: Vladimir Janković, Ana Mijović, i Luka Radanović, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu
 
Naslov predavanja: METAHEURISTIČKI PRISTUPI ZA PROBLEM MAKSIMALNE RAZNOLIKOSTI SA OGRANIČENjIMA KAPACITETA I BUDžETA
 
Apstrakt:

Razmatran je problem alokacije resursa, poznat kao problem maksimalne raznolikosti sa ograničenjima kapaciteta i budžeta, koji uključuje uspostavljanje nekih objekata na takav način da se maksimizira udaljenost između dva najbliža uspostavljena objekta. Broj objekata koje treba uspostaviti nije unapred definisan. Dve matematičke formulacije u obliku celobrojnog linearnog programa (ILP) su analizirane i upoređene na podskupu malih test instanci korišćenjem CPLEX komercijalnog solvera. Pored toga, za rešavanje ovog problema koristili smo i dve metaheurističke metode. Prva je populaciona metaheuristika poznata kao optimizacija kolonijom pčela (BCO), dok druga predstavlja uopštenu metodu promenljivih okolina (GVNS).

Efikasnost obe metode je testirana na skupu teških primera iz literature. Pristup zasnovan na GVNS metodi je postigao bolje rezultate od trenutno najboljeg algoritma koji je zasnovan na osnovnoj VNS metodi.

Napomena: Predavanja se mogu pratiti na daljinu preko linka:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/call/CihYM6Nratzix7c8G/uJmcdEJs4INWQ8MEoLVzHRGxbfbBEWSBMwXBYcymVoj

Registraciona forma je dostupna na:
https://miteam.mi.sanu.ac.rs/asset/M4zcEwxkzy5PqNS73



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.