Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 31. oktobar 2017.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 31. oktobra 2017. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Miloš Danilović, Fakultet organizacionih nauka

Naslov predavanja: UNAPREĐENjE KONSTRUKTIVNIH HEURISTIKA ZA PROBLEME KOMBINATORNE OPTIMIZACIJE U OPERACIONOM MENADžMENTU

Apstrakt:
Operacioni menadžer koristi skup postupaka čiji je cilj da se poslovi urade brže, jeftinije i kvalitetnije. Naučnici iz oblasti operacionog menadžmenta imaju zadatak da ovi postupci budu izvodljivi i praktični. Skoro uvek, menadžeri pokušavaju da nešto optimizuju – ili je to minimizacija troškova i potrošnje energije, ili pak, maksimizacija profita, rezultata, performansi i efikasnosti. Međutim, nije uvek moguće pronaći optimalna rešenja. U praksi, menadžer mora da se zadovolji sub-optimalnim rešenjima, ili čak, samo sa rešenjima koja su dopustiva, zadovoljavajuća, robustna, i ostvariva u razumnom vremenu. Ovakva rešenja se dobijaju primenama heuristika, koje mogu biti konstruktivne, heuristike poboljšanja ili hibridne. Predavanje se odnosi na istraživanje mogućnosti za unapređenje konstruktivnih heuristika za NP-složene probleme kombinatorne optimizacije u operacionom menadžmentu. Predstavljen je novi generalizovani konstruktivni algoritam koji omogućava da se raznovrsne heuristike formiraju izborom njegovih argumenata. Takođe je uvedeno opšte okruženje za generisanje permutacija, koje formira vezu između enumeracije permutacija i koraka u konstruktivnim heuristikama umetanja. Predložen je skup argumenata generalizovanog algoritma koji omogućuje paralelno praćenje više parcijalnih rešenja za vreme izvršavanja algoritma. Mogućnosti i prednosti generalizovanog algoritma su predstavljene kroz njegovu primenu na problem formiranja ćelija u proizvodnim sistemima, problem rasporeda proizvodnih ćelija i problem redosleda poslova u liniji. Novi pristup daje rešenja koja nadmašuju najbolje poznate rezultate iz literature.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.