Odeljenje za matematiku, 22. decembar 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u petak, 22. decembra 2016. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova. U okviru ovog sastanka Seminara, predavanja će održati studenti Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Predavač: Žikica Lukić

Naslov predavanja: TJURINGOVA MAŠINA

Apstrakt:
Biće prikazana Tjuringova mašina u kontekstu Gedelovih rezultata. Takođe će biti predstavljeni rezultati Tjuringa sa aspekta matematičke logike.


Predavač: Jelena Marković

Naslov predavanja: GRAFOVSKI ALGORITMI

Apstrakt:
Danas su grafovi prisutni svuda oko nas, a najveću primenu nalaze na internetu, počevši od uloge u kriterijumu rangiranja sajtova nekim od pretraživača, pa do nalaženja najkraćeg puta od Valjeva do Beograda u okviru aplikacije Google maps. U okviru ovog izlaganja, biće predstavljeni neki od problema sa kojima su se ljudi susretali i grafovski algoritmi koji su ih rešili, kao i neki različiti pristupi istom problemu. Algoritmi koji će biti spomenuti su algoritmi pretrage BFS i DFS, kao osnovni algoritmi na kojima se zasniva i većina drugih, algoritmi za nalaženje najkraćih puteva u grafu (Dajkstra, Flojd), Primov i Kruskalov algoritam za nalaženje minimalnog razapinjućeg drveta, flood fill algoritam i drugi.


Predavač: Jelena Mrdak

Naslov predavanja: TEOREMA MONSKOG

Apstrakt:
U okviru izlaganja biće predstavljena Teorema Monskog (Paul Monsky) prema kojoj se kvadrat ne može podeliti na neparan broj trouglova jednakih površina. Problem je postavio Fred Ričman (Fred Richman) 1965. U dokazu se koristi p - adska valuacija (p = 2) i Spernerova lema.


Predavač: Nikola Sadovek

Naslov predavanja: KRATKO O ALGEBARSKOJ TOPOLOGIJI

Apstrakt:
Na predavanju će biti reči o nekim objektima kojima se bavi algebarska topologija. Posebna pažnja će biti posvećena kvocijentnim prostorima i CW kompleksima.

 



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.