Odeljenje za mehaniku, 21. decembar 2016.

Naredni sastanak Seminara biće održan u sredu, 21. decembra 2016. u sali 301f Matematičkog instituta sa početkom u 18 časova.

Predavač: Nenad Sakan, Institut za fiziku

Naslov predavanja: MODELOVANjE OPTIČKIH KARAKTERISTIKA VODONIKOVE PLAZME SREDNjE I VELIKE NEIDEALNOSTI ODSEČENIM KULONOVIM POTENCIJALOM - DODAVANjE NOVIH PROCESA

Apstrakt:
Odsečeni Kulonov potencijal se pokazao kao dobar modelni potencijal za opis optičkih osobina plazme srednje i visoke neidealnosti. On se karakteriše osobinama da je, za razliku od drugih, potpuno kvantno mehanički model, sa analitičkim rešenjima za talasne funkcije i time značajno smanjuje problem numeričkog određivanja istih, kao i adekvatno tome dobijanje preseka. Osnovni model je bio dopunjen procesima proširenja i pomeranja energetskih nivoa vezanih stanja vodonika, koji su dali dobro poklapanje izračunatih vrednosti sa eksperimentalno merenim. Pored navedenog, javlja se potreba da se u model uključe i procesi za vezano-vezane prelaze. Osnovna provera je pokazala da su proračunate vrednosti sila oscilatora u dobrom slaganju sa teorijskim vrednostima za vodonikov atom u asimptotskom slučaju, kada se uticaj plazme na jon vodonika zanemaruje i ceo sistem počinje da liči na model slobodnog vodonikovog atoma.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.