Одељење за механику, 3. мај 2017.

Наредни састанак Семинара биће одржан у среду, 3. маја 2017. у сали 301ф Математичког института САНУ са почетком у 18 часова.

Предавач: Ђорђе Чантрак, Машински факултет Универзитета у Београду

Наслов предавања: ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО ИСТРАЖИВАЊЕ КОХЕРЕНТНИХ ВРТЛОЖНИХ СТРУКТУРА

Апстракт: Разматрају се кохерентне вртложне структуре на потису аксијалног вентилатора у правој цеви, као и иза авионског крила модела авиона CRM (common research model). CRM је пројектован у сарадњи NASA-e и Boeing-a.

Приказана је анализа генерисаних вртложних структура и њихових статистичких својстава. Експериментална истраживања су обављена применом метода визуализације и оптичких мерних техника и то ласер Доплер анемометрије (LDA) и PIV (PIV, particle image velocimetry). На основу оригиналних резултата мерења детаљно се истражује утицај режима рада аксијалног вентилатора на структуру турбуленције и прецесију вртложног језгра, као и угла аеропрофила на формирану вртложну структуру. Измерене расподеле турбулентних напона омогућиле су формирање инваријантних мапа анизотропности за различите углове лопатица кола, као и нападне углове модела CRM. Добијени су значајни закључци о утицају режима рада вентилатора на анизотропност и структуру турбуленције у језгру, смицајном слоју и основном струјању, као и утицаја нападног угла авиона на вртложне структуре иза крила авиона.


Нажалост није могуће оставити коментар.

Вести и дешавања


Активности на семинарима

све вести