Prestižni skup o upotrebi savremenih i budućih svetskih teleskopa u Beogradu

Od 2. do 7. septembra 2018. u Beogradu se održava prestižni međunarodni skup o upotrebi savremenih i budućih teleskopa. Skup pod nazivom The current and future observing facilities: a guided tour (https://ease2018school.wordpress.com/), namenjen je obuci pedesetak istraživača iz celog sveta za upotrebu budućih izuzetno velikih teleskopa, kod kojih je, na primer, samo prečnik ogledala veličine 30-40m, a u tome će ih voditi dvadesetak predavača koji su vrhunski svetski naučnici, čiji radovi su citirani više hiljada puta. Njegov međunarodni značaj i važnost se ogleda u tome što skup predstalja deo aktivnosti u okviru Generalne skupštine Međunarodne Astronomske Unije  (https://astronomy2018.univie.ac.at/), koja se održava krajem avgusta u Beču, kao i to da je skup uvršćen među aktivnosti koje se organizuju u čast proslave 210. godina Univerziteta u Beogradu.

Od nekoliko inostranih partnera koji učestvuju u realizaciji skupa, najznačajniji partner je evropska naučno-istraživačka institucija Evropska Južna Opservatorija (European Southern Observatory - ESO, http://www.eso.org), čiji predstavnik i jedan od predavača je profesor Michele Cirasuolo, predsedavajući Naučnog tima za realizaciju budućeg najvećeg teleskopa na svetu, tzv. Evropskog izuzetno velikog teleskopa (https://www.eso.org/public/serbia/teles-instr/elt/?lang), koji gradi ESO.

Glavni organizator skupa je Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, a skup se realizuje u saradnji sa Astronomskom opservatorijom u Beogradu i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Telekoma Srbije.

Tokom trajanja skupa, predavač dr Joe Liske (https://www.eso.org/public/images/joe_liske/), veoma priznati naučnik i popularizator nauke za ESO i voditelj Hubblecast-a (http://www.spacetelescope.org/videos/hubblecast), nagrađivanog serijala naučno-obrazovnih emisija posvećenih otkrićima Habl teleskopa, održaće predavanje u Domu Omladine, 5. septembra 2018. godine u 20 časova.

Više detalja o naučnom skupu na zvaničnoj internet prezentaciji https://ease2018school.wordpress.com/.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.