Seminar za računarstvo i primenjenu matematiku, 22. maj 2018.

Naredni sastanak Seminara biće održan u utorak, 22. maja 2018. u sali 301f Matematičkog instituta SANU sa početkom u 14:15 časova.

Predavač: Radomir Stanković, Matematički institut SANU, Beograd

Naslov predavanja: HIDROINTEGRATOR MIHAILA PETROVIĆA ALASA - PRVA ANALOGNA RAČUNSKA MAŠINA NA PRINCIPU KRETANjA TEČNOSTI

Apstrakt: Matematička fenomenologija je jedna od više različitih naučnih disciplina koje su bile predmet interestovanja i istraživanja Mihaila Petrovića Alasa. Kako je Petrović navodio, njegov cilj rada u ovoj oblasti bila je materijalizacija analitičkih problema, podrazumevajući pod tim da se za dati analitički problem pronadje konkretna fizička pojava za koju važe iste relacije i isti zakoni koji bi se dobili analitičkim rešenjem posmatranog problema.

U skladu sa tim, u osnovi načina rada hidrointegratora je zapažanje da se oblik rešenja odredjene klase diferencijalnih jendačina može da poveže sa zakonom po kome se ponaša nivo tečnosti u sudu odredjenog oblika prilikom potapanja u njega tela takodje pogodno izabranog oblika.

Izložićemo neke detalje o načinu rada Mihaila Petrovića na projektovanju hidrointegratora, predstaviti elemente uredjaja, ukazati na Petrovićeve originalne doprinose u projektovanju analognih računskih mašina i skrenuti pažnju na slična rešenja predlagana znatno kasnije.



Nažalost nije moguće ostaviti komentar.